Koska sähköpostinjakelu Espoon kaupungille pompahtaa takaisin merkinnällä "Local Policy Violation (state 14)", julkaisen tämän avoimena kirjeenä.
From: pjt@iki.fi
To: mauri.suurperko@espoo.fi
Subject: Lumityöt
Arvoisa liiketoimintajohtaja
Luin ällistyksellä kommenttejanne lumitöistä Uudessa Suomessa - "älkää tehkö lumitöitä". Että kaupunkilaisten tulee "käyttää joukkoliikennettä ja olla kärsivällisiä".
Me kaupunkilaiset joudumme käymään töissä. Usein emme voi käyttää joukkoliikennettä mm. siksi, että emme voi luottaa sen kulkemiseen. Erityisesti huonolla säällä, jolloin näitä kehotuksia päästellään, on parasta luottaa omaan autoonsa, koska juuri silloin raideliikenne puuroutuu.
Sunnuntaina 19.2. joukko autoja jäi jumiin Jänismetsäntielle. Oli satanut lunta. Tietä ei ollut aurattu.
On toki ymmärrettävää, että sunnuntaipäivänä täytyy pitää taukoa aurauksessa, jotta kuljettajat saavat levätä ja kalusto saadaan tielle taas maanantaiaamuna. Eikä se olisi ollut ongelma nytkään: viisitoista senttiä irtolunta ei ole mikään mahdoton määrä, ja tavallinen liikenne selviää siitä kyllä.
Mutta liikenne ei selvinnyt siitä, että aura ei ollut käynyt paikalla edellisen, viikontakaisen lumisateen jäljiltä. Eikä sitä edellisen. Voi olla, että teidän kirjanpidossanne ja raportoinnissanne tie on aurattu; omalta osaltani voin vain kertoa että tosiasiassa tiet olivat auraamatta ja olivat olleet viikkokausia. Kun tie on auraamatta, lumi tamppautuu raiteille, ja lopulta sitä on niin paksu kerros, että kun päälle tulee uutta lunta ja tiellä ajava auto putoaa pois raiteen päältä, ajoneuvo on pohjastaan lumen varassa, pyörät eivät yletä maahan, ja eteneminen pysähtyy. Liikenne kulkee silloin, kun kukaan ei tule vastaan, jolloin voi pitää yllä riittävää vauhtia, mutta jos joutuu vaikkapa väistämään toista autoa tai jalan kulkevaa lasta tai vanhusta, niin meno tyssää siihen.
Lausumanne, että kaupunkilaisten ei itse tulisi kolata teitä, on käsittämätön. Kiinni jumiutuneet autot olisivat olleet Jänismetsäntiellä maanantaiaamuun, ellemme olisi hankkineet lähitaloista väkeä, jolla oli lumilapioita, kolia, hiekoitussepeliä, laudanpätkiä ynnä muita tarvikkeita, joita tarvitaan autojen irroittamiseksi ja tamppautuneen lumen irti hakkaamiseksi ja pois lapioimiseksi. Tunnin ahkeroinnilla saimme suman purettua ja enimmät lumet lapioitua pois tukkeutuneelta risteysalueelta.
Ymmärrän toki, että kun Espoo rakentaa eteläosiinsa metroa, se joutuu keskittämään kunnallistekniikan resurssit tuolle työmaalle ja sen ympärille rakennettavalle uudelle uljaalle asutukselle. Tiet ja kadut muualla on jätettävä vähemmälle hoidolle.
Ehdottaisin, että Espoon kaupunki varautuu hieman nykyistä vähemmän ilmaston lämpenemiseen ja hieman enemmän talveen. Eikä ainakaan kannata paheksua sitä että kaupunkilaiset hankkivat nelivetomaastureita - tämä muuten pätee vielä paremmin naapuriin Helsinkiin.
Todettakoon vielä, että maanantaina 20.2. aamulla aura oli käynyt naapurustossamme. Jalkakäytävät ovat tietenkin auraamatta vielä tiistainakin ja ajourille tamppaantuneen lumen poistamiseen tarvitaan tiekarhu, mutta nyt tielle ei jää jumiin, kunhan autossa on hyvät renkaat. Polkupyöräilijät kantakoot kulkupelinsä. Hiihtäjät pärjäävät hyvin. Potkukelkkailijoiden mahdollisuudet pilataan paikoitellen hiekalla. Rollaattorit pysyvät sisällä.
Ehdottaisin, että jatkossa rajoitatte lehdistölle antamanne lausunnot yhteen sanaan, joka sisältää kaiken tarvittavan, ja ärsyttää vähemmän: "anteeksi".
Joskus yrityksen kasvaessa kaupungista nyt puhumattakaan se menettää kasvonsa ja sen kyky palvella asiakkaitaan räätälöidysti heikkenee. Espoolaisen Aidenin koko toiminta-ajatus on tuoda kiinteistönhoitoon laatujärjestelmien ohella todellinen palveluelementti. Kyse ei ole vain kasvottomasta kiinteistönhoidon yhteistyöstä vaan henkilökohtaisesta palvelusta, jossa mielellään joustetaan hotellimaailmastakin tutulla YES I CAN asenteella. Olisiko yksityisten kiinteistöhoitoyrityksien käyttäminen tässäkin ratkaisu? Lisää tietoa www.aiden.fi
VastaaPoista